Snelle e-bike wordt gezien als bromfiets

Voor snelle e-bikes gelden sinds 1 januari 2017 dezelfde regels als voor bromfietsen.

Een snelle e-bike heeft, net als een gewone e-bike, trapondersteuning. Alleen stopt de ondersteuning bij deze snelle versie van de e-bike niet bij 25 kilometer per uur, maar gaat hij door tot een snelheid van 45 kilometer per uur. De bestuurder moet minimaal een bromfietsrijbewijs hebben en hij is verplicht om voor de fiets een WA-verzekering af te sluiten.

Per 1 januari 2017 krijgen ze een geel bromfietskenteken en gelden dezelfde regels als voor bromfietsen. De bestuurder moet ook een goedgekeurde bromfietshelm of een speciale speed-helm dragen.

Snelle e-bikes van vóór 1 januari 2017 hebben nog een blauw snorfietskenteken en voor deze fietsen gelden nog alle regels die ook voor snorfietsen gelden. Bij deze speed-pedelecs wordt in de periode tot 1 juli 2017 het snorfietskenteken vervangen door een bromfietskenteken.